Att känna sig behövd på äldre dagar

När det talas om att gå i pension och dra sig tillbaka brukar de flesta rent generellt tycka att det låter bra att få göra vad man vill eller ta dagen som den kommer. Umgås mer med barnbarnen eller ta itu med det där projektet i trädgården som aldrig blir av. Ta sovmorgon en tisdag bara för att man kan. Det är dock en ganska stor omställning att gå från arbete till pensionärsliv och det innebär även att förlora de sociala kontakterna man normalt sett haft dagligen under många år.

Studier visar ensamhet och depression bland äldre

Att det kan vara svårt att acklimatisera sig som pensionär talar forskning från Linnéuniversitetet om. Många äldre känner sig nedstämda, deprimerade och ensamma. Det är ensamheten och känslan av att inte längre vara behövd som kan upplevas som värst. Många äldre blir isolerade och har väldigt lite sociala kontakter under dagarna medan vissa andra aldrig haft så mycket att göra som efter pensionen.

För ett yngre par som precis blivit ägare till sitt första hus och har tummen mitt i handen kan det kännas som en trygghet att någon erfaren följer med till Byggmax och hjälper dem plocka ut vilka spikar, skruvar och brädor de kommer att behöva för att bygga den där trappan till altanen. Här finns utrymme för att låta en pigg pensionär känna sig behövd, få lite social samvaro och kunna bidra med sin expertis. Genom att samverka i olika projekt med material från exempelvis Byggmax kan äldre och yngre spendera tid tillsammans och hjälpa varandra med olika idéer och infallsvinklar.

Motverka ensamheten

För att motverka detta med ensamma äldre finns det många saker att göra. Ett exempel på detta är filmen “Kan du vissla Johanna” som visas varje julafton där en liten pojke vill ha en morfar och helt sonika går och adopterar en äldre herre som sin morfar. En söt och lite sorglig film som visar tydligt hur många äldre har det. Filmen är gammal, men ger en tankeställare.

Att involvera de äldre i de yngres värld är en bra brygga mellan generationer. Pigga pensionärer kan komma ut i samhället och finnas till hands som läxhjälp och pysselfarbror på fritidshemmet eller kanske på fritidsgården, och det går att starta upp olika nätverk där yngre hjälper pensionärer i deras trädgårdar eller bara träffas och umgås lite.

Vad som måste till är lite jäklar anamma och några eldsjälar som driver detta. Många äldre besitter stora kunskaper om många ting, och vem kan bättre hjälpa till med skolprojektet om flygplan i balsaträ än en pigg pensionerad snickare exempelvis? Det finns dessutom många barn som inte har äldre släktingar och som hade mått bra av att lära sig umgås med de äldre.

Alla behöver känna sig behövda, unga som gamla, och tillsammans kan vi faktiskt vända den negativa trenden som har blivit bland äldre i modern tid. Kom igen nu och visa för din äldre granne att du behöver honom eller henne. Gå in, be om hjälp med något eller bara ta med en kaka.

mts_blogging