Lättlagade måltider för äldre

När man blir gammal kan det hända att orken tryter. Kanske har man dessutom blivit ensam i hushållet vilket gör att matlagning helt plötsligt inte känns så kul. Detta är ett problem eftersom bra näring är viktigt för att man ska må bra, speciellt för äldre. Utan en bra och fullvärdig kost blir man trött, orkeslös och lättare sjuk. Som tur är finns det enkla och nyttiga recept att tillgå som gör att matlagningen inte behöver bli så betungande. Många äldre föredrar också klassiska maträtter som minner om förr och vi har därför fokuserat våra tips på sådana.

Långkok kan vara lösningen

Långkok har många fördelar. Dels kräver det en väldigt liten insats och sköter sig själv på spisen, och dels brukar det bli mycket mat som man kan portionera ut i matlådor. Om man satsar på att göra ett sådant behöver man sedan bara bry sig om att koka potatis och göra en sallad. Fisk är också nyttigt och innehåller bra fetter. Lax i ugn gör man enkelt genom att lägga några filéer i en ugnsfast form och salta och peppra. Under tiden kan man koka potatis. Vill man komma ännu enklare undan kan man skaffa en matkasse. Hos Svenskamatkassar.se finns bra tips.

Halvfabrikat behöver inte vara dåligt

Bra mat ska lagas från grunden hävdar många, men sanningen är att halvfabrikat faktiskt inte behöver vara särskilt dåligt. När man är äldre finns det kanske inte alltid energi till att tillreda en komplicerad maträtt och då kan halvfabrikat vara räddningen. Tänk bara på att välja produkter av god kvalitet. Korv ska till exempel ha hög kötthalt. Det är också bra att välja ekologiskt och produkter med så lite onödiga tillsatser som möjligt. Det viktiga är trots allt att man ser till att få i sig bra näring, och om man dessutom kompletterar sin måltid med en god sallad blir den ännu nyttigare.

mts_blogging