Motion skapar livskvalitet hos äldre

Med stigande ålder är det många som tappar livsgnistan, blir allt mer orörliga och drabbas av ledvärk och andra sjukdomar. Genom motion under hela livet är det många sjukdomar som kan undvikas och därför är det viktigt för äldre att fortsätta träna genom hela livet.

En vanlig ledsjukdom hos äldre är artros och det är en åkomma som tyvärr leder till minskad livskvalitet. Värk och problem att röra på sig på ett normalt sätt gör att många äldre blir sittande hemma i sin ensamhet. Artros är dock en sjukdom som går att förebygga och som också kan behandlas på flera olika sätt. På www.artros.org kan du läsa om orsakerna till sjukdomen och vad du själv kan göra för att lindra dina symptom.

Motion förebygger och behandlar sjukdomar

Livsstilssjukdomar som typ 2 diabetes, hjärtproblem och övervikt blir allt vanligare och många äldre lider av dessa besvär och kan inte leva de aktiva liv som de längtat efter när de äntligen har blivit pensionärer. Det finns dock en magisk kur som förbättrar hälsan hos alla människor och det är regelbunden motion. Att träna både styrketräning och konditionsträning leder nämligen till mängder av hälsofördelar. Bland annat regleras insulinutsöndringen bättre, vilket minskar risken för typ 2 diabetes. Den som lider av artros kan bli mycket bättre av regelbunden träning, vilket också minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Benskörhet är också ett vanligt problem hos äldre och många äldre får en fraktur av ett fall vilket gör att de blir stillasittande under en längre period och då tappar ännu mer muskelmassa och kondition. Genom att belasta skelettet med styrketräning eller promenader stärks skelettet samtidigt som balansen förbättras, vilket gör att risken för fallskador minskar.

Med ökad styrka och kondition klarar äldre av att utföra vardagssysslor som att bära matkassar, städa sitt hem, lyfta barnbarnen och mycket annat. Alla dessa aktiviteter är något de flesta tar för givet men om kroppen inte tränas under ålderdomen riskerar många att gå miste om förmågan att ta hand om sig själv och blir istället beroende av andra människor.

Motion ger ökad psykisk hälsa

Motion skapar psykiskt välmående och kan lindra milda och måttliga depressioner. Motion som sker tillsammans med andra gör också att äldre kommer ut och får träffa andra i samma ålder, vilket leder till en härlig social kontakt som många äldre saknar eftersom de inte längre har en arbetsplats att gå till. Känslan av att komma hem efter ett svettigt pass tillsammans med andra seniorer är oslagbar och maten smakar dessutom extra bra. Just matlust är viktigt eftersom många tappar aptiten med ökad ålder och därför kan drabbas av näringsbrister. Om du lider av bristande matlust kan därför en balanserad näringsdryck som innehåller alla de viktigaste näringsämnena vara klokt att dricka de dagar aptiten är låg.

mts_blogging