Enklare liv för äldre

Att åldras är inte alltid en dans på rosor; kroppen och sinnet kanske sviktar, ensamheten ökar och enkla saker som att duscha och att gå och handla blir allt svårare. Visst finns det massor med pensionärer som är hur pigga som helst, men för många innebär ålderdomen en hel del problem. Ibland är det helt enkelt en fråga om praktiska saker och mobilitet, men ofta handlar det också om saker som ensamhet och isolering, inte minst då många äldre inte riktigt hänger med den rådande teknologin.

Som tur är har samhället utvecklats en hel del, både vad gäller teknologi och attityder, och idag finns det många lösningar runtom i landet som kan underlätta livet för personer som har det lite svårt att röra på sig eller att organisera allt för mycket. En sådan lösning är till exempel flyttstädning i enköping där det finns professionell hjälp tillgänglig för människor i alla åldrar, och där den som flyttar inte behöver oroa sig det minsta inför flytten och man dessutom kan ta del av många andra tjänster som till exempel hemstädning och fönsterputs.

Ensamhet

Många äldre känner sig ensamma och det beror inte minst på att de ofta har slutat jobba. Trots att pensionen ofta ses fram emot så är det inte ovanligt att nyblivna pensionärer hamnar i en mindre livskris och enligt Socialstyrelsens undersökningar känner sig 54% av landets pensionärer en mer eller mindre ledsam isolering. Plötsligt har man hela dagarna lediga och då kan det var svårt att fylla sin tid med saker att göra, särskilt om vänner och bekanta fortfarande har ett jobb att gå till. I Granby har man därför börjat med pensionärspromenader där seniorer kan promenera i sällskap med andra, och på så sätt få lära känna nya människor samtidigt som de kommer ut i den friska luften och får röra på sig.

Teknologi

En stor hjälp för äldre kommer ifrån teknologins värld, och det kan innebära allt från hjälpmedel i hemmet, larmtjänster, batteridrivna rullstolar och internet. För många äldre känns dock datateknologi som överväldigande och svårt, och därför pågår det flera olika projekt runtom i Sverige där man undervisar och hjälper seniorer med saker som appar och sociala medier. I Växjö har man påbörjat ett projekt där seniorer hjälper seniorer med parkeringsappar som redan visat sig vara mycket framgångsrikt. Tanken är att äldre som inte får lära sig hantera mobiler och datorer lätt hamnar utanför samhället, men då ungdomar ofta talar ett annat “språk” än äldre, är det lättare för äldre personer att bli undervisade av jämnåriga.

Alla människor uppmuntras också att skaffa sig egna intressen av läkare och psykologer, då det underlättar pensionsåldern avsevärt. Det kan vara vad som helst: handarbete, pussel, läsning, målning, bowling eller matlagning – så länge man njuter av det kan det ge både mening och stimulans under dagens många timmar.

mts_blogging