Skydda sig mot sjukdomar som äldre

I Sverige blir befolkningen allt äldre och medellivslängden har ökat. Allt fler äldre lever också många fler friska år. Den demografiska kurvan visar också att antalet äldre kommer bli allt fler. Det vill säga de som är 80 år och över. För att få så många friska år som möjligt så behöver man vara mån om sin hälsa på olika sätt. Mycket arbete med hälsan är preventivt. Det vill säga, bland annat röra på sig samt äta god och näringsriktig mat. Det kan också vara bra att ta det årliga influensavaccinet för att undvika komplikationer som influensan kan föra med sig .

Hur skyddar man sin hälsa bäst?

Som äldre så kan allvarliga sjukdomar få svårare konsekvenser. När det kommer till exempelvis till covid-19 så är det framför allt äldre som får större komplikationer. För att skydda sig kan man använda olika produkter såsom MaskZ of Sweden och undvika att träffa personer som känner sig lite sjuka. Samtidigt som man kanske behöver vara försiktig med hur man umgås behöver man fortfarande röra på sig. Ett sätt är att sätta upp ett motionsprogram som går att utföra hemma. Det går också att ta promenader om man kan undvika nära kontakt med andra. När det kommer till vanlig influensa är det bra att ta det årliga vaccinet.

Det är aldrig för sent att börja motionera

Även om man inte tränat så mycket tidigare är det aldrig försent. Det absolut bästa för hälsan är att försöka röra sig dagligen. Träning kan vara att ta promenader eller andra lättare fysiska aktiviteter. I många kommuner finns det organisationer och föreningar som anordnar exempelvis sittgympa eller andra aktiviteter som är anpassade för seniorer som vill röra på sig. Att vara social bidrar också till välmående och till bättre hälsa enligt forskning.

mts_blogging