Att bo på ett äldreboende

När man blir lite äldre kan det ibland bli svårt att klara sig själv hemma. Man kanske känner sig lite ensam och man kan också bli lite rädd. Tänk om något händer och man blir bortglömd? Då kan det vara dags att flytta in på ett äldreboende.

Dagen på ett äldreboende

När man bor på ett äldreboende har man ett eget rum eller en egen liten lägenhet att vara i. Det finns också gemensamma matsalar med mera som man får nyttja om man vill. Dagen börjar ofta med att man får hjälp att duscha, med att klä på sig och annat som man behöver hjälp med. Sedan är det dags för frukost. Efter frukost kan man vanligen göra lite vad man vill. Kanske kan man gå en promenad, handla lite eller så tar man det bara lugnt och läser tidningen.

Mitt på dagen är det lunch och sedan har man åter igen eftermiddagen fri. Middagen serveras ofta omkring klockan 17.00 och sedan är det kväll samt läggdags. Under hela dagen finns det personal på plats som kan hjälpa till med toalettbesök eller vad det nu är man skulle kunna behöva hjälp med.

Alkohol och äldreboenden

Det kan många gånger finnas restriktioner för alkohol på äldreboenden. Det får ofta till exempel inte drickas alkohol i de allmänna utrymmena och ibland får de enskilda inte köpa alkohol då det kan slå ut deras mediciner. Om man inte har några sådana mediciner är det oftast inga problem att ta ett glas Prosecco på rummet en kväll om man skulle vilja det. Ofta kan personalen köpa, eller så kan man själv vara med och handla.

Finns det speciella regler?

På ett äldreboende kan det finnas speciella regler, till exempel för det här med alkohol. Även när det gäller rökning kan det vara så att man måste gå ut. Att snusa finns det ofta inga hinder för. Det kan också finnas regler som säger att man som boende inte får gå ut och promenera själv. Då kan det vara bra att tänka på att man kanske inte kan komma ut på promenad varje dag, om det är ont om personal kanske ingen hinner följa med. Allt som oftast finns det också regler som gäller för husdjur och det vanliga är att man inte får ha med sig några djur till boendet. Det kan också vara så att besökande inte kan sova över, och ibland får inte ens parter flytta med trots att denne kanske inte heller kan klara sig själv. Även om ett gift par ska flytta in på ett boende kan det vara så att de inte får bo i samma rum, och kanske inte heller på samma avdelning.

mts_blogging