Leva livet som senior

Att gå i pension innebär en stor livsförändring som både kan vara välkommen och ångestgivande. Plötsligt har man massor med tid att göra precis vad man vill men samtidigt så förlorar man den levnadsrytm man haft under hela sitt vuxna liv. Förändringen kan vara både positiv och negativ och det kan ta ett tag att få en livsstil som fortfarande känns meningsfull.

Pensionen man får kan också variera rejält och därför är det viktigt att man har en bra ekonomisk plan som man kan följa. Tack vare effektiva jämförelsesidor som zmarta kan man till exempel hitta det mest fördelaktiga elbolaget eller det bästa snabblånet och med det kunna göra det man vill, utan att riskera en ekonomisk krasch. Genom att tillämpa smarta tips för pensionärer kan man få slantarna att räcka bra mycket längre än vad man kanske hade trott!

Skaffa en rutin

Ett av de största problemen som många ny-pensionerade upplever är att rutinen nu plötsligt har försvunnit. Ingen väckarklocka ringer om morgnarna och det finns inget jobb att göra. Det kan leda till en känsla av osäkerhet eller tristess, och många känner att de tappat fotfästet litegrann. Därför är det alltid en god idé att ge sig själv ett slags levnadschema, där man fortfarande följer specifika tider som i stället för jobb kan innebära allt från hushållsgöra till hobbies. Att till exempel titta på morgon-TV till klockan 10, diska, ta en timmes promenad, äta lunch, gå på eftermiddagsbio, ta en tupplur, lägga pussel, gå och handla, laga middag och sedan sticka framför en bra film eller en serie är en typisk sådan rutin som förenar nytta med nöje.

Bara tråkiga har tråkigt

Det låter grymt men det ligger en smula sanning i detta uttryck! Om man bara sitter och stirrar in i en vägg när man skulle kunna göra en massa annat är ett val och inget måste, och därför gäller det att skaffa sig nya hobbier och intressen. Om man inte har en hobbyförening eller kvällsskola i närheten finns det många lektioner att få över nätet, och man kan bland annat lära sig att sy, sticka, virka, fota, måla, snickra, dreja, smida och göra smycken. Ju mer man lär sig desto mer ökar intresset, och det är mycket bra för hjärnan att stimuleras via en hobby.

Skriv och komponera

Är du sämst i hela världen på att skriva? Är du nästintill tondöv? Det spelar ingen roll; att kasta sig in i kreativa projekt är något som kan vara både roligt och uppyftande utan att man behöver vara extremt begåvad. Skriv en dikt, kör igång en blogg eller komponera ihop små erotiska historier – det får hjärnan att jobba och ger möjligheter att leva ut sin skaparglädje till det fullaste.

mts_blogging